Származási hely: Törökország
Glutént tartalmaz!
Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia 357 Kcal / 1427 Kj
Zsír 1,32 g
Szénhidrát 78,8 g
Fehérje 11,2 g
A bulgur tulajdonképpen tört búza, Magyarországon a török éttermekben „török rizsnek” is nevezik. Leginkább a közel-keleti és a török konyha által kedvelt köret. A még éretlen vagy a meghántolt érett búzaszemeket párolják, kiszárítják, majd durvára összetörik . Fogyasztják Dél-Európában, a Közel-Keleten és Indiában a mindennapos étkezés része, de jó gasztronómiai tulajdonságai miatt Magyarországon is egyre kedveltebb. Az emberiség régi tápláléka, archeológusok a közelmúltban 8000 éves bulgurt találtak egy bolgár ásatáson.
Beltartami értékei:
A teljes kiőrlésű gabonákhoz hasonlóan a durumbúzából előállított bulgur korpát és csírát is tartalmaz. Bővelkedik rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, főleg B-vitaminban és vasban. Kalóriatartalma ugyanannyi, mint a rizsnek, de a glikémiás indexe alacsonyabb, ezért diétához is kiváló, ráadásul feleannyi idő alatt megpuhul, mint a 40 perc főzést igénylő barna rizs. A bulgurnak igen magas a vas, magnézium, cink, réz, mangán, rost, foszfor, B3 vitamin, kálium és fehérjetartalma. Ezen kívül igen magas arányban tartalmaz
különböző ásványi anyagokat, vitaminokat, antioxidánst és rostot, alacsony kalóriatartalma miatt pedig a fogyókúrázni vágyók egyik kedvelt alapanyaga. Ezek mellett: szabályozza a koleszterinszintet és védi a szivet, az omega-6 tartalma miatt ápolja a vérereket, karbantartja a vércukorszintet, csonterősítő hatással bír, segít a csontritkulás megelőzésében, immunerősítő a magas cinktartalma miatt, serkenti a vérkeringést, segít vérszegénység megelőzésében, kalóriaszegény, az antixodánsok miatt segít leküzdeni a belső gyulladásokat és a sejtburjánzásokra is hatással van, stresszűző, elősegíti a sebgyógyulást és hasznos álmatlanság ellen.
Elkészítése:
Öntsd fel kétszeres mennyiségű forró vízzel, főzd 10 percig, majd lefedve hagyd állni kb. 10 percig, amíg felszívja a maradék vizet. Ha hideg vízben teszed fel főni, akkor a forrás után pár perccel vedd le a tűzről, és fedő alatt hagyd megduzzadni.
Felhasználása:
Az araboknál és a törököknél a durvább szemcséjű bulgurt a rizshez hasonlóan köretként adják húshoz és halhoz, de paradicsommal főételként is fogyasztják. Összekeverheted párolt zöldségekkel, de levesbetétnek is megfelel. A lecsós tarhonyára nagyon hasonlító török piláf alapja szintén bulgur. (A hazai török éttermekben török rizs néven fut.) A mediterrán térségben a finomabb töretet fasírtokba (pl. köfte) keverik, továbbá töltött zöldségekhez és salátákhoz (tabulé, kiszir) használják. Tejjel és vaníliával, citromhéjjal és kevés cukorral összefőzheted és remek desszert készül belőle. A tejberizshez hasonlóan kompóttal vagy friss gyümölccsel tálalhatod.
Tipp
A bulgurt érdemes szitába öntve a csap alatt jól átmosni. Így eltávolíthatod a szemekről az esetleges keményítőmaradványokat, és a köreted biztosan pergős lesz