Származási hely: Argentína
Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia 333 Kcal / 1394 Kj
Zsír 0,8 g
Amelyből telített zsírsavak 0,1 g
Szénhidrát 60 g
Amelyből cukrok 2,2 g
Fehérje 23,6 g
Só 0,06 g
A növényről:
Levele tojásdad alakúak, termése tokban fejlődik ki. Az őshazában, Amerikában közel 4000 fajta bab ismeretes.
Származása:
Az amerikai kontinensen a bab nagy múltra tekint vissza. Nagyjából 6000 évvel ezelőtt itt jelentek meg az első babültetvények. Peruban és Mexikóban találtak ilyen korú régészeti leleteket. A zöldség fontosságát jelzi, hogy az egyiptomiak a fáraók sírjaiba is helyeztek babot, hogy a nagyhatalmú megfelelő ellátásban részesüljön a túlvilágon is.
Európa számára Kolumbusz utazásai után vált elérhetővé a bab.
Beltartami értékei:
Koleszterincsökkentő (mint a többi babok is), megakadályozza a vércukorszint étkezés utáni gyors emelkedését, folyamatos, lassú energiaégetést biztosít. Meszünteti az esetleges molibdénhiányt. Szulfit-oxidáz enzimje méregtelenítő. Magas fehérjetartalma miatt jó húspótló, így visszafogva a húsfogyasztást, akár 80 %-kal csökkenhet a koszorúér-betegség. (Persze más babokkal is lehet. GG). A szív egészségét segíti jelentős folát és magnézium tartalma. A folsav segíti az alacsonyabb homocisztein szintet, az azért jó, mert a magas szint önálló kockázati tényezője a szívrohamnak, agyvérzésnek, és a perifériás érbetegségeknek. A magnézium kalcium-blokkoló, ezzel csökkenti az erek áramlási ellenállását, így javul a vér oxigén és tápanyagszállító kapacitása. Feltölti a vas-tartalékokat, de zsírmentesen, ellentétben a vörös húsokkal.
B1-vitamin (thiamin) tartalma segíti az acetilcolin szintézisét, amely fontos neurotranszmitter, ezáltal csökkenti az életkorból adódó memóriavesztést, az Alzheimer kór tünetét.
Mangántartalma számos enzim kiegészítője (kofaktora), amelyek fontosak az energiatermelésben és antioxidáns védelmet adnak.
Felhasználása:
Elsősorban a klasszikus chilis bab készíthető belőle, de leves és saláta alkotóeleme is lehet.
Főzés előtt célszerű beáztatni!