Csicseriborsó

Menő-jövő
1490Ft / kg
Raktáron
Gabonafélék és hüvelyesek / Hüvelyesek
Nyomokban földimogyorót, szezámmagot, dióféléket tartalmazhat!Száraz, hűvös helyen tartandó!VegánGluténmentes
kg

Részletek

Származási hely: Törökország


Átlagos tápérték 100 g termékben

Energia 364 Kcal / 1282 Kj

Zsír 6,4 g

Amelyből telített zsírsavak 0,6 g

Szénhidrát 60,65 g

Amelyből cukrok 10,7 g

Fehérje 19,3 g

Só 0,01 g


A növényről:

A csicseriborsó Kis-Ázsiában már nagyjából 8000 éve megtalálható volt, innen terjedt főleg a Földközi-tenger térségébe és Indiába. Valószínűleg a ma is vadon termő Cicer reticulatumból fejlődött ki. Manapság már sok szubtrópusi vidéken termesztik a csicseriborsót, a származási helyén kívül még Dél-Amerikában is.

India nemcsak a legnagyobb termelő, de a legnagyobb importőr is. A törököknél is igen nagy becsben tartják értékes, szárazságot jól tűrő, sőt bizonyos típusok csak ilyen viszonyokat elviselő fajtáit.[2] Világviszonylatban a csicseriborsót a legnagyobb területen Indiában, Pakisztánban, Iránban, Törökországban, Ausztráliában, valamint egyes afrikai országokban termesztik mint, fontos tömegélelmezési cikket.


Beltartami értéke:

Tartalmaz nagyjából 20%-ban fehérjét, 40%-ban szénhidrátot, B1- és B6-vitamint, valamint folsavat. Ásványi anyag tartalma is kedvező, sok magnéziumot, vasat és cinket tartalmaz. Éretlen magjait a borsóhoz hasonlóan főzeléknek, levesnek, éretten főzeléknek, köretnek (saláta, püré) fogyasztják. Pörkölt csemegeként is igen kedvelt, mivel íze a dióéhoz hasonló.Jobb az emészthetősége és a biológiai értéke, mint a babé vagy a lencséé. Magas élelmi rost tartalma miatt támogatja az emésztőrendszer munkáját. Elősegíti a méregtelenítést azáltal, hogy segít megszabadulni a bélfalakon lerakódott salakanyagoktól. Mint minden rostban gazdag élelmiszer csökkenti a vércukorszintet és megszünteti a székrekedést. Ásványi anyag és vitamin-összetétele optimális arányú a csontok számára. Különösen kalcium és foszfát egyensúlya miatt tökéletes csonterősítő, hiszen ez a két anyag egymáshoz viszonyított aránya határozza meg a csontépítő képességünket. Tartalmaz egy értékes ásványi anyagot, a szelént, ami csak igen kevés növényben található. A szelén a májfunkciókban betöltött szerepe által képes szervezetünket megszabadítani a rákkeltő méreganyagoktól, erős gyulladás és tumorcsökkentő hatással bír, valamint felerősíti folsav DNS regenerációs képességét, ami szintén fontos a rákmegelőzésben. Fogyókúrás szempontból is remek alapanyag, hiszen kalóriamennyiségéhez képest hosszú ideig tartó jóllakottságot eredményez, ami által diétákban tökéletes társ. Ehhez hozzájárul a rostok hatása és így összességében remek eszköz a lapos has érdekében.


Meg kell azonban említeni az ellenjavallatokat is. A csicseriborsó, ahogy a hüvelyesek általában, puffadást okozhat. Ezt elkerülheted, ha a főtt borsók héját eltávolítod mielőtt feldolgozd. De az is sokat segít, ha fogyasztása közben egy kevés citromos vizet, utána pedig egy csésze mentateát iszol.


Felhasználása:

A közkedvelt hummusz és a falafel alapanyaga, de egyszerű és nagyon finom fűszeres csicserisnack készíthető belőle.

A csicseriborsó lisztje adalékként, helyettesítőként is hasznosítható. Így péksüteményekben is felhasználható lenne, általa a kenyér is ízletesebb, tovább eltartható. Diabetikus és gyógyászati hatása is figyelmet érdemel.


Érdekesség:

Magját hazánkban régebben a babhoz hasonlóan fogyasztották, pörkölve kávépótlónak használták.






A menő jövő cookie-kat használ. Elfogadod a használatukat?