Származási hely: Oroszország
Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia 637 Kcal / 2816 Kj
Zsír 68,4 g
Amelyből telített zsírsavak 4,9 g
Szénhidrát 13,1 g
Amelyből cukrok 3,6 g
Rost 3,7 g
Fehérje 13,7 g
Só 0 g
A növényről:
A világon mintegy száz fenyőfaj magja ehető, de csak néhány faj magja elég nagy ahhoz, hogy érdemes legyen betakarítani. Már az őskorban is fontos eledel volt, az antik világban szintúgy: a római légió katonáinak élelmezésében fontos szerepet játszott. Ették az amerikai indiánok és a keleti kultúrákban is hamar népszerű lett. Sokféle fenyő van, melynek magját megesszük. Két fő típus kapható itthon. Az egyik a ducibb, szögletesebb, ázsiai fenyőmag, ez az olcsóbb. Vehetjük még a mediterrán területeken élő európai mandulafenyő magvait is. Ez a fenyőfajta a száraz klímát kedveli. Dél-Magyarország védett mikroklímájú területein is találkozhatunk mandulafenyő példányokkal.A fenyőmag színe krémszínű, nagyobb, hosszúkás mag. A fenyőmagokat kézzel piszkálják ki a tobozokból. A mégis bennmaradó magokat kemencébe helyezve pattogtatják ki, törik fel, majd forrázzák le. Ez a kissé körülményes eljárás az oka, hogy fenyőmag meglehetősen drága
Beltartami értékei:
Ez az aprócska mag tele van antioxidánsokkal, és elképesztő mennyiségű E-vitamint tartalmaz, ami segít megszabadulni a szervezetben lerakódott salakanyagoktól. A fenyőmagnak magas a kalcium- és a magnéziumtartalma is, utóbbi pedig szintén elősegíti az anyagcsere-folyamatok beindulását. De nem nélkülözi az A-, a B1-, és a B2-vitamint sem. Jó hatással van a vérnyomásra, ezáltal segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket, így cukorbetegeknek kifejezetten ajánlott a fogyasztása. Gazdag fehérjékben és egy egyébként igen ritka szerkezetű, többszörösen telítetlen zsírsavban, a pinolénsavban. Ennek köszönhetően elősegíti az izomépítést, és beindítja a fogyást, miközben garantálja a jóllakottság érzését. A fenyőmag továbbá gazdag cinkben, mely fontos szerepet játszik a fehérje-, a zsír- és a szénhidrát-anyagcserében.
Felhasználása:
Antioxidáns, tele van telítetlen zsírsavakkal. A legjobb íze megpirítva jön ki igazán, a legegyszerűbb száraz serpenyőben vagy sütőben néhány percig hőhatásnak kitenni. Utána már szórhatod salátákra, süteményekre – na, ekkor azért nem fogyókúrás – vagy hús-, és halételekhez is. Az egyre népszerűbb pestónak is ez az egyik alapanyaga a bazsalikom mellett. Szórhatjuk sós és édes süteményekbe, adhatjuk tésztákhoz, rizottóhoz vagy egytálételekhez.
Az olaszok pinolinak hívják. Nem árt arra figyelni, hogy a mag gyorsan avasodik, így nem áll el sokáig. Körülbelül egy hónapig van el száraz, hűvös helyen, de a mélyhűtőben akár három hónapot is kibír. Mézben is tartósíthatod, úgy a leghatásosabb.
Érdekesség:
Olaszországban híres a pignoli keksz. Tunéziában a mentateát szórják meg alaposan fenyőmaggal, majd a mentás magokat kiskanállal lehet kienni a pohárból.