Kesudió sós, pörkölt

Menő-jövő
9990Ft / kg
Raktáron
Magok és Aszalványok / Magvak
Nyomokban földimogyorót, szezámmagot, dióféléket tartalmazhat!Száraz, hűvös helyen tartandó!VegánGluténmentesAllergénSózottPörkölt
kg

Részletek

Származási hely: Vietnám

Összetevők: kesudió, napraforgóolaj, só


Átlagos tápérték 100 g termékben

Energia 553 Kcal / 2314 Kj

Zsír 43,9 g

Amelyből telített zsírsavak 7,2 g

Szénhidrát 30,2 g

Amelyből cukrok 5,9 g

Rost 3,3 g

Fehérje 18,2 g

Só 1 g


A növényről:

Amerika trópusi részén őshonos örökzöld növény termése, mely a mangó, a pisztácia és a mérges cserszömörcék rokona. Angol elnevezése (cashev) portugál felfedezőktől származik, akik a dióféle felfedezésekor (1578) a bennszülöttek "acaju" ("összehúzza a szájat") szavát alakították át kissé. Ez utóbbi arra utal, hogy a kesudió fás, szürkésbarna, sima csonthéja olajtartalmú, ami összehúzó hatású. Fája termetes, maximum 10-15 méter magasra nő, jól bírja a trópusi körülményeket, és akár 30-40 évig is elélhet. Kérge durva, a sérült fatörzs sárgás, gumiszerű, antiszeptikus anyagot választ ki. Virága illatos, narancsos rózsaszínű. A növények 3-5 éves korban fordulnak termőre, és a kifejlett fákról 5-50 kg diót lehet szüretelni. A termések bab- vagy vese alakú, csonthéjas, 1,5-2 cm hosszú magok, amik a kesualma csúcsán ülnek. A kesualma (vagy kesugyümölcs) éréskor erősen duzzadt, 5-10 cm nagyságú, körte alakú, lédús, sárga vagy vörös héjú áltermés


Beltartami értékek:

Rendkívül sok benne a B2-, B3-, B6- és E-vitamin, ellenben koleszterint nem tartalmaz. Nagy rosttartalma mellett a kesudió segít az érrendszerünk karbantartásában, a koleszterinszintünk normalizálásában. Magas magnéziumtartalmának köszönhetően véd a magas vérnyomástól, a hirtelen fellépő izomgörcsöktől, segít elkerülni a migrént és a fejfájást. Kalciumtartalma védi a csontjainkat és az izmainkat. A kesudió fogyasztása csökkenti az epekő kialakulásának kockázatát is. A flavonolok egyik osztálya az ún. proanthocyanidin, mely képes harcolni a rákos sejtek ellen, meggátolva, hogy osztódjanak. A proanthocyanidin a magas réztartalommal együtt vértezi fel a kesudiót, hogy szembeszálljon a rákos sejtekkel, de a vastagbélrák kialakulásától is távol tart. A kesudió sem hizlal! Jó koleszterint tartalmaz. Ha hetente kétszer, megfelelő mennyiségben – kb. egy marék – elrágcsálod jótékonyan hat a súlyodra. Esténkén is kiváló étvágycsillapító.

A benne lévő vitaminok mellett még egy fontos ásványi anyag is megtalálható: a réz. Ez pedig segít a haj színének fenntartásában. Tehát ha rézben gazdag kesudiót fogyasztasz, még a hajkoronádnak is segítesz vele, és sokkal hasznosabb, mint az ilyen-olyan színvédő balzsamok. Magas magnéziumtartalma nem csak a magas vérnyomás ellen hasznos, hanem igen jó a csontoknak is. Ebből következik, hogy a fogak és az íny egészségéről is gondoskodik. Sőt, a kesudióban található savak hatékonyan irtják ki a Streptococcus baktérium fogszuvasodásért felelős fajtáját. Ha a gyulladt fog már fájdalmat okoz, érdemes pár szem magot elrágni, hátha a fájdalomcsillapító gyógyszerre már nem is lesz szükség. Változókor, menopauza után a kesudió sokat segít abban, hogy az éjszakák zavartalanok legyenek.

Magas olajtartalma miatt romlékonyabb a többi diófélénél, ezért az sem baj, ha hűtőben tartjuk.

Fontos!

A kesudió allergiás reakciót válthat ki az arra érzékenyeknél.


Érdekességek:

 A kesufa terméséből a kesualmát ritkán használják fel, ám Brazíliában levét frissen vagy erjesztve isszák. Szintén a brazilok találmánya, hogy áltermésből befőttet, dzsemet, szörpöt is lehet készíteni. A friss vagy fagyasztott kesualma leve a Dél-Amerikaiaknál legalább olyan népszerű, mint Észak-Amerikában a narancslé, de annál tízszer több C-vitamint tartalmaz.



A menő jövő cookie-kat használ. Elfogadod a használatukat?