Származási hely: Franciaország
Glutént tartalmaz!
Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia 628 Kcal / 2593 Kj
Zsír 56 g
Amelyből telített zsírsavak 4,5 g
Szénhidrát 4 g
Amelyből cukrok 4 g
Rost 12 g
Fehérje 21 g
Só 1 g
A növényről:
A hántolt őröletlen vagy durvára őrölt durumbúzából készült, berber eredetű étel. A kuszkusz (mint alapanyag) alapját többnyire búza-, árpa-, zab- és kukoricadara adja. Eredetileg a mainál kevésbé hatékony malomköves õrlés melléktermékeként keletkezett daraszemeket víz és liszt hozzáadása mellett kézzel kb. 3 mm-es galacsinokká sodorták, majd leszitálták. Ezeket a nagyon apró daraszemeket vonják be durumbúzából készült liszttel.
Beltartami értékei:
Lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz, sok zöldséggel fogyasztva megkönnyíti az emésztést, a benne lévő szelénnek köszönhetően pedig javítja a közérzetet, véd a szabadgyököktől, nagy mennyiségű káliumot tartalmaz, ami segít helyreállítani a félkész, illetve túlságosan feldolgozott táplálékok fogyasztása következtében felborult folyadékháztartást.
Felhasználása:
A tökéletes kuszkuszhoz elegendő a következő arányt betartani:
1 bögre kuszkusz és 1 bögre forró víz, melyet lefedve állni hagyunk és ha felszívta a vizet, fűszerezhetjük, ízesíthetjük. Szinte bármivel fűszerezhető, de különösen jól illik hozzá a petrezselyem, a koriander, a menta, a fahéj, a római kömény, a cayenne bors, kurkuma vagy a gránátalma.
Szaftos ételekhez, sült zöldségekkel kiváló köret, de aszalványokkal és túróval remek desszert készíthető belőle.
Marokkóban sáfrányt kevernek hozzá, Algériában paradicsomot a kolbászos ebédhez, Tunéziában csípős harissa szószt. Izraelben is alapétel. Európában elsősorban Franciaországban kedvelt és elterjedt.
Felhasználási módja rendkívül változatos: eszik húsos (csirke, bárány, nyúl, marha, borjú) vagy halas, zöldséges raguk vagy különféle tajine-ok köreteként, de készítik salátának vagy előételnek is paradicsommal, különféle nyers zöldségfélékkel és rengeteg zöldfűszerrel, elsősorban petrezselyemmel, korianderrel és mentával, régiók és ízlésük szerint. Édességnek is finom, tejjel, mézzel, aszalt gyümölcsökkel.