Köles

Menő-jövő
1290Ft / kg
Raktáron
Gabonafélék és hüvelyesek / Gabonafélék
Nyomokban földimogyorót, szezámmagot, dióféléket tartalmazhat!Száraz, hűvös helyen tartandó!VegánGluténmentesNatúr
kg

Részletek

Származási hely: Ukrajna

Forgalmazó: Tellér Kft.


Átlagos tápérték 100 g termékben

Energia 361 Kcal / 1510 Kj

Zsír 2,9 g

Amelyből telített zsírsavak 0,6 g

Szénhidrát 71,6 g

Amelyből cukrok 0,1 g

Fehérje 10,5 g

Só <0,01 g


Sokan a madáreleségek egyik fő alkotóelemeként találkoznak vele, de ez a nagyszerű gabona sokkal több annál, hogy csak szárnyas barátaink csipegessék!


A növényről:

A perjék családjába tartozó, nagyra növő, egynyári fűféle


Beltartami értékei:

A gyomor egyik legjobb gyógyszere, hiszen könnyen emészthető, magas rosttartalma pedig megtisztítja a bélrendszert a salaktól. Így böjtöléskor, tisztító kúrák idején nélkülözhetetlen, de okosan tesszük, ha egész évben rendszeresen beépítjük az étrendünkbe. Mivel nem tartalmaz glutént, lisztérzékenyek, sőt a laktózérzékenyek is fogyaszthatják. Erős lúgosító hatással is bír, és alacsony kalóriatartalmával - miközben gyorsan és hosszabb időre eltelít – jól beépíthető a fogyókúrás étrendekbe.

Szabályozza a vércukor- és koleszterinszintet, magas a kovasav és szilícium tartalma. Az egyik leggazdagabb magnéziumforrás, de tartalmaz foszfort, mangánt és vasat is.

B-vitaminban is gazdag. Így ha erőtlennek, fáradtnak érezzük magunkat, egy tál köles segíthet. Rendszeres fogyasztása szemmel láthatóan megszépíti, rugalmassá teszi a bőrt, erősíti a hajat és a körmöket. Olyan esszenciális aminosavat tartalmaz, amely növeli a szerotonin-szintet, vagyis benne van egy-egy löket boldogsághormon is. Ideális tápláléka a vegetáriánusoknak, mivel gazdag fehérjeforrás. Lábadozó betegeknek és kismamáknak kimondottan ajánlott a fogyasztása, hiszen erősíti az immunrendszert.


Felhasználása:

Alap a köleskása, ami édesen és sósan egyaránt elkészíthető. Reggelire magvakkal, joghurttal, friss vagy aszalt gyümölccsel kiváló energia- és vitaminforrás. Készülhet belőle leves, köret, főétel, desszert, de még kenyeret is süthetünk köles liszttel.  

Jól megfűszerezve remek fasírtot készíthetsz belőle főzelék mellé.

Gazdagíthatjuk vele a lecsót, besorolhat bármilyen rizzsel készült rakott ételbe is, hiszen gyakorlatilag helyettesíthetjük vele a rizst.

A köleshez jól illeszkedik a kömény, a koriander, a gyömbér, a petrezselyem, a bazsalikom. Ha édesen készítjük, akkor összeadhatjuk vaníliával, fahéjjal, kardamommal, kakaóval, mákkal, dióval. De a hamis túrógombóc fő alkotóeleme is a köles!


Tipp

Bárhogyan is készítsük el a kölest, főzés előtt alaposan, többször öblítsük le, mossuk át. Alapfőzés: a megmosott kölest csurgassuk le, tegyük egy lábasba és háromszoros mennyiségű vízzel öntsük fel. Fedő alatt, időnként megkeverve 15-20 percig főzzük, amíg megpuhul. Készíthetjük fele víz, fele tejjel is.



A menő jövő cookie-kat használ. Elfogadod a használatukat?