Lenmag

Menő-jövő
1390Ft / kg
Raktáron
Magok és Aszalványok / Magvak
Nyomokban földimogyorót, szezámmagot, dióféléket tartalmazhat!Száraz, hűvös helyen tartandó!VegánGluténmentesNatúrŐrölt
kg

Részletek

Származási hely: Oroszroszág


Átlagos tápérték 100 g termékben

Energia 534 Kcal / 2234 Kj

Zsír 42 g

Amelyből telített zsírsavak 3,6 g

Szénhidrát 28,9 g

Amelyből cukrok 1,5 g

Rost 27 g

Fehérje 18,3 g

Só 0 g


A növényről:

A len (Linum usitatissimum L.) Népies nevei: kultúrlen, termesztett len, házi len. A lenfélék (Linaceae) családjába tartozik. A növény rostjáért és olajos magjáért termesztett, 30–80 cm magasra növő, egyéves, kék virágú, haszon-, és gyógynövény. Csak Közép-Európában termesztik. A növény szára legtöbbször egyenesen áll, és csak a virágzatnál ágazik el, sárgásbarna olajos magjai toktermésben (lengubó) fejlődnek. A magok tojás alakúak, laposak, fényes barna színűek, 5–6 mm hosszúak, az egyik végükön hegyesek. A len magját a jelen korban egyaránt használják ipari és gyógyászati célokra


Beltartami értékei:

A lenmagot önmagában is ajánlott fogyasztani, mert igazi "szuperélelmiszernek" számít, igen jótékonyan hat az egészségünkre. Vitaminokban, ásványi anyagokban (például B-vitaminokban, cinkben, rézben, mangánban, magnéziumban, szelénben), fehérjében és élelmi rostokban gazdag, emellett pedig omega-3 zsírsavakat és egyéb fitonutrienseket is tartalmaz. Előnye, hogy viszonylag keveset kell belőle naponta elfogyasztani, hogy a kedvező élettani hatásait kihasználhassuk, kellemes az íze, gluténmentes, így az arra érzékenyek is fogyaszthatják; nem utolsósorban pedig könnyen elérhető és az ára is igen kedvező. A lenmag nagyon jó hatással van a szívünkre és az ereinkre. A benne található zsírsavak nélkülözhetetlenek a szív egészségének megőrzéséhez, a lenmag segít tehát csökkenteni a – gyakran halálos kimenetelű –szívroham és stroke rizikóját. A lenmag lignánja határozott vérnyomáscsökkentő, míg a lenmag olajai véralvadás-csökkentő hatásúak. Védi az ereinket is, mert csökkenti a vér koleszterinszintjét (többek között a benne található rostoknak köszönhetően), és megakadályozza, hogy az erek falán úgynevezett plakkok képződjenek. Ezek a plakkok vezethetnek az érszűkülethez. A lenmag a vércukorszintre is kiegyensúlyozó hatással van, fogyasztása a cukorbetegeknek, prediabéteszeseknek is ajánlott. A lenmagban található omega-3-zsírsavak, rostok és egyéb hatóanyagok segíthetnek az ideális testsúly elérésében: a lenmag csökkenti az éhségérzetet, gyorsabban jóllakottnak érezzük magunkat (így megelőzi a túlevést), és a szervezetünkben lévő gyulladásokat is hatékonyan csökkenti. Ajánlott egy-két kanál lenmag azoknak is, akik az emésztésüket kívánják javítani, hiszen a lenmag, különösen a benne található rostok biztosítják az egészséges bélműködést és a rendszeres székletürítést, még azoknak is, akik egyébként székrekedésre hajlamosak. Az E-vitamin az egyik leghatékonyabb antioxidáns, mely megvédi a sejtjeinket az úgynevezett oxidatív stressz káros hatásaitól – többek között az idő előtti öregedéstől is. A lenmagban jócskán van E-vitamin, és más olyan fontos mikrotápanyagokat tartalmaz, melyek szükségesek a bőr és a haj szépségének, egészségének megőrzéséhez. A lenmag (illetve a belőle készült olaj) nagyszerűen hidratálja a bőrt, csökkenti annak szárazságát, és enyhíti az olyan kellemetlen tüneteket, mint a kipirosodás vagy a viszketés.


Fontos!

Bár a lenmag fogyasztásának előnyei tagadhatatlanok, mégis érdemes néhány szabályt betartani. A lehetséges hormonális hatások miatt a terhesség és a szoptatás idején a jelentősebb mennyiségű lenmagfogyasztás nem javasolt, ennek biztonságosságát ugyanis nem ellenőrizték. A lenmag fitoösztrogén-tartalma miatt óvatosság ajánlott minden olyan betegségben, amelyben a női hormonális egyensúly megváltozása kedvezőtlen hatású lehet, így endometriózisban, emlő-, méh- vagy petefészek-daganatban, policisztás ovárium esetén vagy akár alacsony hormontartalmú fogamzásgátló tabletta szedése mellett. Mivel e betegségekre vonatkozóan a tudományos adatok hiányosak és ellentmondásosak, a jelentősebb mennyiségű fitoösztrogént tartalmazó diéta vagy étrend-kiegészítés megkezdése előtt javasolt a kezelőorvos véleményének kikérése.


A lenmagban lévő, biológiailag aktív anyagok hatásának lényeges feltétele a mag fogyasztás előtti megőrlése. Enélkül ugyanis a mag – apró mérete miatt – nagyrészt változatlanul halad át az emésztőrendszeren.


Érdekesség:

A lenmagot (Lini semen) már a Kr. e. 14. században is termelték és használták gyógyszerként. Erre bizonyíték, hogy az egyiptomi sírkamrákban a halottak mellett találtak lenmagokat, melyeket valószínűleg útravalónak szánták a túlvilági útra. Hippokratész már Kr. e. 500 körül említi a lenmagot testi fájdalmak, hurut és hasmenés elleni gyógyszerként.





A menő jövő cookie-kat használ. Elfogadod a használatukat?