Származási hely: Bulgária
Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia 584 Kcal / 2450 Kj
Zsír 51,5 g
Amelyből telített zsírsavak 4,5 g
Szénhidrát 20 g
Amelyből cukrok 2,6 g
Rost 8,6 g
Fehérje 20,8 g
Só 0 g
A növényről:
Manapság a világ étolaj gyártásnak egyik alapnövénye a napraforgó, mely Mexikóból került be Európába. Először, mint dísznövény, majd Oroszországban vált gazdasági haszonnövénnyé. A II. világháború után a zsírszükségletek kielégítésére és pótlására kezdték el olajnövényként termeszteni, de a magja még annál is népszerűbb – és nem csak a focidrukkerek körében.
Beltartami értékei:
Esszenciális zsírsavak, fehérjék, vitaminok, B1-, B2-, és E-vitamin, ásványi anyagok, nyomelemek, foszfor és kálium található az apró kis szemekben. A folsavban gazdag mag igencsak értékes tápanyagforrás a női szervezet számára. Sok benne a jó zsír, az antioxidáns, a szelén és a réz is. Csökkenti a sejtkárosodással járó betegségek kialakulását, megvéd a szívbetegségtől és a ráktól is, erősíti az immunrendszert. Csökkenti a magas koleszterinszintet, és a magas vérnyomást, de a vércukorszintet is. Ezen betegségek esetén érdemes rendszeresen napraforgómagból készült teát fogyasztani: 1 liter forró vízbe tegyél bele egy csésze nyers hántolt napraforgómagot, és főzd kb. fél óráig. Miután leszűrted és egy kicsit meghűlt, már lehet is inni. A napraforgómag igazi B-vitamin lelőhely. Napi 15 dkg hántolt napraforgómag elfogyasztása fedezi ennek a vitaminnak a szükségességét a szervezetbe. A napraforgó csírája még ennél is gazdagabb, mert nem csak a B-vitaminban bővelkedik, hanem káliumban, kalciumban, vasban, és az oly szükséges D-vitaminban is. A mag ráadásul nem csak hogy finom, hanem a fogyást is elősegíti, mivel tele van fitokémiai anyagokkal, melyek beindítják az emésztést. Kezelheted vele a székrekedést és vizelethajtó tulajdonsága is van. Ám számos egészségre jótékony hatása mellett, nem árt arra is figyelni, hogy egy csésze napraforgómag kb. 800 kalóriát tartalmaz, így nem érdemes túlzásba vinni a fogyasztását. A napraforgóból készült tea az elhúzódó meghűlést is gyógyítja. Izzasztó és nyugtató hatása miatt a lázzal járó betegségeken is segít.
Felhasználása:
Önmagában vagy magvas kenyerekhez, péksüteményekhez is adják (otthoni sütéskor is lehet kísérletezni vele), krémlevesek finom betétje, dísze lehet a napraforgómag.
Érdekesség:
A paraszti kisgazdaságokban minden részét felhasználták: a kicsépelt magokat pörkölték és tisztítva fogyasztották illetve olajat sajtoltak belőle, a szárából kerítést fontak vagy tüzelésre használták. Olaja először a szegények étkezésében volt fontos, illetve böjti eledelnek használták. Ma pedig olaját is és a belőle készített növényi zsiradékot (margarint) is az egészséges táplálkozás elengedhetetlen részének tartjuk, amely konyhatechnológiánkban felválthatja a rosszabb táplálkozás-élettani jellemzőkkel bíró disznózsírt. Jelenleg Argentína, Franciaország, a volt Szovjetunió országai, Kína és India a világ legnagyobb napraforgó-termesztői. A néphagyomány epilepsziánál alkalmazza: naponta egy maggal többet harminc napig, aztán vissza, napi eggyel kevesebbet.
Ma már a tudományos legendák közé sorolják a napraforgó napra való forgását, vagyis hogy a fény irányába fordulna a növény a tányérvirágzatával, a nap napi járása szerint. A valóságban ugyanis csak a fiatal növények virágkezdeményei néznek reggel kelet, este nyugat felé. A növekedéssel a virág szövetei megszilárdulnak, és beállnak a legjobb megvilágítás felé, azaz - ha nincs előttük akadály - keleti irányba.