Származási hely: USA
Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia 628 Kcal / 2593 Kj
Zsír 56 g
Amelyből telített zsírsavak 4,5 g
Szénhidrát 4 g
Amelyből cukrok 4 g
Rost 12 g
Fehérje 21 g
Só 0 g
A növényről:
A mandula kisméretű, lombhullató fa, őshazája Közép- és Délnyugat Ázsia, ahol fő élelmiszerként szolgált a nomád törzsek hosszú útjain. Tavasszal a fa virágai fehéres-rózsaszínűek, és ezekből alakul ki őszig a termés
Szinte az összes ókori civilizáció használta a mandulát. Krisztus előtt 4000 évvel már termesztették, amely aztán elterjedt a Földközi tenger környékén lévő államokba is.
Ma Kalifornia a világ legnagyobb mandulaforgalmazója.
Beltartami értékek:
3,5-7 százalék vizet, viszonylag sok, 19-30 százalék fehérjét, értékes aminosavakat, 15-16 százalék növényi rostot tartalmaz, 2-4 százaléka szénhidrátot tartalmaz, és igen tetemes, 53-59 százalékos a zsírtartalma, ami telített és telítetlen zsírsavakból (palmitin-, palmitol-, sztearin-, olaj- és linolsavból) áll. A mandula kiváló B1-, B2- és B6- és E-vitamin-forrás. Ásványi anyagai közül a rengeteg kálium (835 mg), a kálcium (252 mg), magnézium (170 mg) említendő, 835 mg káliumot, 441 mg foszfort tartalmaz. Nyomelemei közül a vas, mangán, cink kiemelendő.
A mandula rendszeres fogyasztása a koleszterinszintünkre is kiegyensúlyozó hatással van: növeli a HDL, és csökkenti az LDL szintjét. Az antioxidáns hatású E-vitamin is védi a szívet és az ereket a szabad gyökök káros hatásaitól, azoktól a mikroszkopikus gyulladásoktól, melyek hozzájárulhatnak az érszűkület vagy a magas vérnyomás kialakulásához is. A mandula azoknak is jó választás lehet, akik inzulinrezisztensek, prediabéteszesek vagy cukorbetegek. A mandulában lévő egészséges zsírok, rostok, vitaminok és ásványi anyagok szabályozzák (lassítják) a vérben lévő glükóz felszívódását, feldolgozását, így kiegyensúlyozó hatással vannak a vércukor szintre. Emellett a diabétesszel összefüggő szövődmények rizikóját is csökkentik. Az agyunk védelmét is biztosítja a mandula, elsősorban magas E-vitamin tartalmának, valamint a benne lévő cinknek köszönhetően. Ezek a tápanyagok védik az idegrendszert, serkentik az agysejtek regenerálódását, jótékonyan hatnak a memóriára és a figyelemre. A mandula rendszeres fogyasztásával csökkenthetjük az idegrendszert érintő degeneratív betegségek kialakulásának esélyét is, így például hatékonyabban küzdhetünk a Parkinson-kór. Akkor is érdemes mandulát nassolni, ha például vizsgára készülünk: a mandula javítja a figyelmet és a problémamegoldó képességeinket is.
A héj nélküli, blansírozott változathoz elegendő forró vízbe áztatni a mandulát és könnyen eltávolítható a vékony héjja.