Pekándió

Menő-jövő
17900Ft / kg
Raktáron
Magok és Aszalványok / Magvak
Nyomokban földimogyorót, szezámmagot, dióféléket tartalmazhat!Száraz, hűvös helyen tartandó!VegánGluténmentesAllergénNatúr
kg

Részletek

Származási hely: USA


Átlagos tápérték 100 g termékben

Energia 721 Kcal / 2970 Kj

Zsír 72 g

Amelyből telített zsírsavak 6,2 g

Szénhidrát 4,3 g

Amelyből cukrok 4 g

Rost 9,6 g

Fehérje 9,2 g

Só 0 g


A növényről:

A pekándió (Carya illinoinensis) egyÉszak-Amerikában honos diófafaj. Őshazája az USA déli részén a Missisipi és mellékfolyói mentén található. Manapság már máshol is termesztik, Ausztráliában, Brazíliában, Kínában, Mexikóban, Izraelben, Peruban vagy Dél-Afrikában, de a világ pekándió termésének java az USA-ból származik. Oszlopos, terebélyes alkatú, 30 m-re megnövő lombhullató fa. A dió maga vékony, hosszúkás, feketével díszített barna ovális csonthéjban (keresztmetszete kör alakú) vörösbarna színű, kellemes ízű, ehető, magas olajtartalmú, értékes tápanyagokat tartalmazó belet tartalmaz. Illata egzotikus, jellegzetes, kinézetre kissé az elnyújtott diógerezdekre hasonlít leginkább.


Beltartami értékek:

Mind közül ez tartalmazza a legtöbb flavonoidot, amely egyfajta antioxidáns, és segít megakadályozni a krónikus betegségek, például a szív-, a cukor- és egyes rákbetegségek kialakulását. Több mint 19 vitamin és ásványi anyag található meg benne, mint az A-, B- és E-vitamin, illetve a kalcium, kálium, mangán, magnézium, foszfor és cink. Ezek többsége hozzájárul az agy megfelelő működéséhez, valamint a benne található gamma-tokoferol – az E-vitamin egyik formája – segít a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, és csökkenti a koleszterinszintet. Az A-vitamin a szem egészségéért felelős, a cink az immunsejtek fejlődésében játszik fontos szerepet, míg a mangán csökkenti a hangulati ingadozást, a tanulási problémákat és mentális betegségek kialakulásának kockázatát. Többszörösen és egyszeresen telítetlen zsírsavakat tartalmaz, amelyek nem veszélyeztetik a szívet, mint a telítettek. Továbbá a pekándióban rendkívül kevés a cukor, tehát ideális nassolnivaló két étkezés között. Sőt, még a vércukorszintet is szabályozza. A réz fontos ásványi anyag, amely több fronton is hozzájárul egészségünk megőrzéséhez, ideértve az idegsejtek működését, az immunrendszer egészségét és a vörösvértestek termelését. A tiamin, vagyis a B1-vitamin elengedhetetlen a szénhidrátok energiává történő átalakításához. A cink a pekándióban található másik kulcsfontosságú ásványi anyag, amely szükséges az egészséges immunműködéshez, valamint a sejtek növekedéséhez, az agy működéséhez és asebgyógyuláshoz egyaránt.


Felhasználása:

Jól használható süteményekbe, péksüteményekbe, kalácsokba, kenyérfélékbe. Emellett mint csemegét is fogyasztják. Olaja saláták, köretek készítéséhez öntetként vagy ízesítőként használatos. A pekándiós pite igazi, amerikai nemzeti sütemény. Bármire jó, amihez egyénként a dió passzol.








A menő jövő cookie-kat használ. Elfogadod a használatukat?