Származási hely: Magyarország
Forgalmazó: Tellér Kft
Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia 347 Kcal / 1466 Kj
Zsír 3,8 g
Amelyből telített zsírsavak 0,7 g
Szénhidrát 64,2 g
Amelyből cukrok 1,2 g
Fehérje 9,2 g
Só 0,035 g
A növényről:
A pattogatott kukoricát kukoricamagból készítik.
Beltartami értékek:
A popcorn nem más, mint egy teljes értékű gabona, amelyet kipattogtatnak. Bár sokan ugyanolyan üres kalóriaként tartják számon, mint például a fánkot, a táplálkozási szakértők jelenlegi álláspontja szerint igenis helye van az egészséges táplálkozásban. Nemcsak sok rostot tartalmaz, de nagyon kevés zsír található benne és kalóriatartalma is relatív alacsony. Mivel nagy a térfogata, sokáig lehet rágcsálni, ezáltal gondoskodik a jóllakottságérzetről. Természetesen az, hogy mennyire egészséges, jelentősen függ az elfogyasztott mennyiségtől és az elkészítési módjától is. tápláló és értékes anyagokat tartalmaz: természetes formájában kiváló folsav-, C-vitamin- és niacinforrás (B3-vitamin), rostban gazdag, vagyis előnyös, egészséges nassolnivaló a chips-félékhez viszonyítva.
Némi vitamint és ásványi anyagot is találunk benne, így például vasat, cinket, magnéziumot és B-vitaminokat, de nem nagy mennyiségben. Hagyományosan a popcorn kalóriatartalma alacsony, egy 30 grammos adagban csupán 122 kalória található.
Fontos!
Számít, hogy milyen minőségű pattogatott kukoricát választunk. A szakemberek aggódnak, hogy a génmódosított növények hosszútávon számos káros mellékhatással bírnak szervezetünkre, ezért érdemes figyelni arra, hogy olyan magot válasszunk, ami nem tartalmaz GMO-t.
A túlzásba vitt mikrós popcorn fogyasztásának tünetei a tüsszögés, a száraz köhögés és a légszomj, súlyos esetben pedig visszafordíthatatlan tüdőkárosodáshoz is vezethet.
Felhasználása:
Egy kis kókuszzsírt vagy olívaolajat felforrósítunk egy nagyobb lábosban, majd beletesszük a kukoricát és a sót. Közepes lángon fedő alatt addig kell melegíteni, míg minden szem ki nem pattog. De akár egy barna zacskóba is tehetjük a megsózott kukoricát, és úgy be a mikróba.
Érdekességek:
Egyes kutatások szerint az észak-amerikai indiánok "fedezték fel" a pattogatott kukoricát, ám sokáig azt hitték, hogy gonosz lelkek szabadultak ki a tűz hatására házaikból, a kukorica magból. Idővel persze rájöttek, hogy ez nem így van, és a fehér-aranyként számon tartott nassolnivalót vendégeiknek is felszolgálták. A történetek szerint Kolumbusz Kristófot is meleg popcornnal vendégelték meg, aki később, a 15. században Európával is megismertette ezt a finomságot. Kolumbusz Kristóf 1492-ben a karibi szigeteken megfigyelte, hogy a helybeliek pattogatott kukorica-füzérekből készült ünnepi fejdíszt hordanak. Tengerészei vásároltak is a pattogatott kukoricából az őslakóktól. Cortez a csemegével 1519-ben találkozott először, amikor kapcsolatba került a mexikói aztékokkal. Ünnepeiken ők is pattogatott kukoricával ékesített fejdíszt viseltek, kukoricából fűzött nyakláncokat aggattak isteneik szobraira, és a fiatal azték nők pattogatott kukoricából font koszorúval a fejükön táncoltak. A pattogatás lehetett az Újvilágban az ott őshonos vad kukorica első felhasználási módja. 1948-ban egy új-mexikói barlangban több mint 5600 éves, apró pattogatott kukorica-szemeket találtak. A kukorica Dél- és Észak-Amerikában egyaránt előfordult vadon. A wampanoag törzsfőnök, Massasoit testvére pattogatott kukoricát hozott az első hálaadásnapi vacsorára, amelyet a massachusettsi Plymouthban tartottak. A telepesek rajongtak a pattogatott kukoricáért, azt ették reggelire – cukorral és tejszínnel – jóval azelőtt, hogy a puffasztott búzát vagy rizst feltalálták volna. A 19. század végén gőz- vagy gázüzemű pattogatóval felszerelt kocsik jelentek meg a városi parkokban, a vásárokban és népünnepélyeken, és az árusok papírzacskókban mérték a forró pattogatott kukoricát. A második világháború alatt, amikor a cukrot jegyre adták, a pattogatott kukorica népszerű, az édességeket helyettesítő rágcsálnivaló volt.