Sós pörkölt földimogyoró

Menő-jövő
2990Ft / kg
Raktáron
Magok és Aszalványok / Magvak
Nyomokban földimogyorót, szezámmagot, dióféléket tartalmazhat!Száraz, hűvös helyen tartandó!VegánGluténmentesAllergénSózottPörkölt
kg

Részletek

Származási hely: Argentína

Összetevők: földimogyoró, napraforgóolaj, só


Átlagos tápérték 100 g termékben

Energia 593 Kcal / 2448 Kj

Zsír 49,66 g

Amelyből telített zsírsavak 6,9 g

Szénhidrát 21,5 g

Amelyből cukrok 4,2 g

Rost 8 g

Fehérje 23,7 g

Só 1 g


A növényről:

A földimogyoró vagy amerikaimogyoró (Arachis hypogaea) a kétszikűek (Magnoliopsida) osztályába a hüvelyesek (Fabales) rendjébe és a pillangósvirágúak (Fabaceae) családjába tartozó faj.

Neve ellenére nem a mogyoró (Corylus) nemzetség faja, s a mogyorókkal való rokonsága is meglehetősen távoli. Jóval közelebbi rokonságban áll például a borsóval vagy a babbal, mivel mindhárman a bükkönyformák közé tartoznak. A növény érdekessége, hogy a virágok megtermékenyülés után a földbe húzódnak és ott nevelik magvaikat.


Beltartami értékek:

Az apró, finom pörkölt mag vitaminokban gazdag, egészséges táplálék. Összetevőinek fele az értékes olaj (benne olajsav-glicerid illetve linolsav-gliceridészter), emellett pedig jelentős a fehérjetartalma is, ami különösen a vegán, vagy vegetáriánus táplálkozás híveinek nyújthat nagy segítséget, az állati eredetű fehérjéket helyettesítve. A feldolgozóipar a magot lisztté őrölve is felhasználja, de nyersen, natúr állapotban vagy pörkölve, sózva is sok fogy belőle. Segít optimalizálni a felborult hormonháztartást, kalciumtartalma révén véd a csontritkulás ellen, illetve segíti ezek, és a fogazat egészséges állapotát. Csökkenti a leggyakoribb betegségek miatti elhalálozás veszélyét, beleérve a légzőszervi betegségeket és a cukorbetegséget, illetve a szívproblémákat. A magokból készült, hidegen préselt olaj az olívaolaj használati értékével vetekszik. Értékes összetevője a B-vitamin, az antioxidáns E-vitamin és a fitoszterol, amelynek gyulladáscsökkentő hatást tulajdonítanak. Ez utóbbi miatt a kozmetikai ipar és a gyógyszeripar egyaránt felhasználja, a bőrszárazság, illetve ekcémás elváltozások enyhítésére is. A telítetlen zsírsavak az emberi szervezetbe jutva hormonokat termelnek, ezáltal fokozzák a zsíranyagcserét, támogatják az idegrendszer működését. A telített zsírsavakkal ellentétben nem emelik a koleszterin szintet és nem rongálják az erek falait. Úgynevezett "jó" koleszterint (HDL) tartalmaznak, melyek a "rossz" koleszterinnel (LDL) szemben védnek a szívbetegségek és szélütés ellen. A telítetlen zsírsavak számtalan jótékony hatása között nem elhanyagolható a daganatos megbetegedések megelőzésében és gyógyításában betöltött szerepe sem. Nem az a fontos tehát, hogy kerüljük a zsírt, hiszen arra szükség van szervezetünk működéséhez. A lényeg az, hogy a helyes zsírt, tehát telítetlen zsírsavat fogyasszuk. A mogyoró pedig éppen ezt a rendkívül fontos tápanyagot tartalmazza


Fontos!

A földimogyoró az arra érzékenyek számára súlyosan allergizáló hatású, légzészavarokat okozhat, sőt, anafilaxiás sokkot, életveszélyes állapotot is előidézhet. Az egyik leggyakoribb allergén: egy kutatás szerint Angliában a gyerekek közel 2%-a érzékeny rá.


Felhasználása:

Elsősorban önmagában fogyasztva..

Tehetjük salátába, szórhatjuk rizses vagy tésztás főételbe. A thai konyha előszeretettel használja, így sok, onnan származó ételbe passzol.


Érdekességek:

A világ földimogyoró termésének mintegy feléből mogyoróvaj készül.

Az amerikaiak a polgárháború idején kezdték el nagyra értékelni a mogyoró, illetve a mogyoróvaj értékes tulajdonságait, mivel a katonák tápláló, energiában gazdag táplálékhoz jutottak általa. Máig nagy becsben tartják ezt a növényt, hatalmas ültetvényeken termesztik az USA-ban, és ez a tevékenység annyira köztiszteletben áll, hogy két elnök is kikerült a mogyorótermesztő farmerek közül (Jefferson és Jimmy Carter). Nem véletlenül kezdtek el először éppen itt foglalkozni olyan kutatásokkal is, amelyeknek célja allergénmentes magvak nemesítése.
















A menő jövő cookie-kat használ. Elfogadod a használatukat?