Szezámmag

Menő-jövő
4990Ft / kg
Raktáron
Magok és Aszalványok / Magvak
Nyomokban földimogyorót, szezámmagot, dióféléket tartalmazhat!Száraz, hűvös helyen tartandó!VegánGluténmentesAllergénNatúr

Szezámmag leírás

Szezámmag leírás
kg

Részletek

Származási hely: India


Átlagos tápérték 100 g termékben

Energia 631 Kcal / 2640 Kj

Zsír 61,2 g

Amelyből telített zsírsavak 9,1 g

Szénhidrát 11,7 g

Amelyből cukrok 0,5 g

Rost 11,6 g

Fehérje 20,5 g

Só 0 g


A növényről:

A szezámmag (Sesamum indicum, Syn:Sesamum orientale) egy Indiából származó, körülbelül egy méteres magasságú, lágyszárú trópusi növény magja.Toktermései egyenként több tucatnyi, az egész növény pedig több száz magocskát érlel, ezek sárga vagy barnás színűek, csepp alakúak. A szezám a termesztésbe elsőként bevont növények egyike.


Beltartami értékei:

A szezám parányi magvait összetételük rendkívül értékes táplálékká teszi. Telítetlen zsírsavakat nagy arányban tartalmaz, tömegének több mint felét olaj teszi ki. Jelentős mennyiségű A-, B1-, B2-,E-vitamin van benne. Kalciumban különösen gazdag, de más ásványi anyagoknak, így például káliumnak, foszfornak, magnéziumnak, vasnak is bőséges forrása. Lecitin-, szezamintartalma miatt a fogyasztása a magas koleszterinszintűeknek különösen előnyös, szív- és érvédő táplálék, mivel koleszterincsökkentő hatású, illetve akadályozza az érfalakon a plakk-képződést.

A szezámmagból préselt szezámolaj B-, D- és E-vitamint, értékes aminosavakat, foszforsavat és lecitint tartalmaz. Nagy energiatartalma - 570 kilokalória van 100 grammjában - és vitaminjai, antioxidánsai miatt hatékony roboráló szer. Gazdagabb kalciumban, mint például a tehéntej, így fogyasztása segíthet elkerülni a csontritkulást. Mindazoknak, akiknek nagy tápértékű, energiadús, vitaminban gazdag, erősítő táplálékra van szükségük, fogyasszanak rendszeresen szezámmagot: a gyerekek, a kamaszok, gyermeket váró és szoptató kismamák, a betegségből lábadozók, a szigorú növényi étrendet tartók, a változó korban lévők számára egyaránt hasznos. A szezámmag magas cinktartalma serkenti a kollagéntermelődést, amitől bőrünk ellenállóbb és rugalmasabb lesz. A szezámmagban sok a magnézium és a kalcium, ami segíthet, hogy könnyebben birkózzunk meg a stresszel. Triptofánt és thiamint is tartalmaz - ezek az anyagok a szerotonintermelődésben segítenek, csökkentik a fájdalmat, javítják a közérzetet és az alvás minőségét. A szezámmagban sok a vas, ezért fogyasztása fokozottan ajánlott a vashiányban, illetve vérszegénységben szenvedőknek. A szezámmag támogatja a máj működését, csökkenti az alkohol májra gyakorolt negatív hatásait, és segít a méregtelenítésben is.


Jó tudni, hogy a magban lévő tápanyagok a szervezetben jobban hasznosulnak, ha a magot egy kicsit megtörik vagy legalább durvára darálják!


Fontos!

Azoknak, akiknél a dió fogyasztása allergiás tüneteket vált ki, esetükben a szezámmag is előidézheti a túlérzékenységet: e két táplálék között ugyanis az ún. keresztallergia áll fenn.



Felhasználása:

Legjobb, ha mindig van otthon szezámmag, hiszen számtalan ételféleség gazdagítható vele. Édes és sós pék- és házi készítésű süteményeket is gyakran szórják meg vele, növelve azok élvezeti és tápértékét. Kelt tésztákba is belekeverhető, nyersen és pirítva is. Bármilyen rántott étel készítésekor a panír zsemlemorzsájába keverve mutatósabbá és egészségesebbé tehetjük azt. Mivel a szezámmag meglehetősen semleges ízű, így műzlibe és bármilyen salátába beletehető egy-egy kanállal belőle. 


Érdekességek:

A hindu mitológia szerint a Jama isten által megáldott mag az örök élet szimbóluma. Indiából terjedt el, először Kínában és Japánban jelent meg, majd hamarosan meghonosodott az összes mediterrán országban. A római hadseregben mézzel elkevert szezámmagot etettek a katonákkal erejük és férfiasságuk növelése érdekében. Hippokratész többször megemlékezik műveiben a szezámmag gyógyító erejéről 

A menő jövő cookie-kat használ. Elfogadod a használatukat?