Származási hely: Csehország
Forgalmazó: Tellér Kft
Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia 293 Kcal / 1274 Kj
Zsír 1,4 g
Amelyből telített zsírsavak 0,2 g
Szénhidrát 60 g
Amelyből cukrok 1,2 g
Fehérje 24 g
Só <0,01 g
A növényről:
A sárgaborsó a zöldborsó (Pisum sativum) hántolt, szárított és felezett magjából készülő növényi ételkészítmény. A hámozás vagy tisztítás kiterjed a növény hüvelyére, tehát a borsószemeket megszabadítják a növény hüvelyborításától és ezután a külső halvány héjazatuktól is, a hasítási folyamat során. Sárga és zöld színekben is létezik. A borsó betakarításkor kerek, de a szárítás és a tisztítás során két lencse formájú részre esik szét természetes módon, ez tulajdonképpen a két sziklevél (cotyledon).
Beltartami értékei:
Mivel a héj hiányzik róla, a rosttartalma sokkal alacsonyabb, mint a zöldborsóé, de azért így is tobzódik vitaminokban és ásványi anyagokban. Sok fehérjét tartalmaz, ezért laktatja a gyomrot, táplálja az izmokat, nyugtató és vérnyomáscsökkentő hatású.
A vegetáriánusok számára ideális táplálék, mert benne van az, ami a húsban. A benne lévő B-vitaminok és a magnézium kedvezően befolyásolják az idegrendszer működését. Káliumtartalma révén csökkenti a vérnyomást, ezért szívbetegek számára is ajánlott a fogyasztása. A sárgaborsóban levő aminosavak számos betegség ellen védelmet nyújtanak. Az izoflavin gátolja a női és férfi nemi szervek elrákosodását. A molibdén segíti a szervezet méregtelenítő folyamatait. A tartós élelmiszerekben (felvágottakban, konzervekben) sok szulfát fordul elő, ami pulzusszám-emelkedést és fejfájást okozhat.
A szervezet által eltárolt molibdén akadályozza a szulfátok ártó hatásainak kialakulását. A triptofán szerepet játszik az alvászavar és a depresszió megszüntetésében. A pantoténsav jelentős a zsírégetésben, az immunrendszer erősítésében, a fokozott lelki és fizikai igénybevétel okozta kellemetlenségek enyhítésében. A folsav segít a vérszegénység, az álmatlanság, depresszíó megelőzésében. A terhesség első hónapjaiban hozzájárul a baba egészséges gyarapodásához és megfelelő mennyiség bevitele mellett a parányi szervezetben végbemegy a velőcső záródás, így garantálja a gerinc megfelelő fejlődését a korai időszakban. Az E-vitamin táplálja a szívet és az agyat, a terhesség idején létfenntartó jelentőségű a magzat számára. Magas kalóriatartalmú (340/ 100 g), jó fehérjeforrás, ásványi anyagok közül magas kálium, kalcium, foszfor, magnézium, valamint A-, B3-, és folsavtartalmú alapanyag.
Felhasználása:
A magyar konyha felhasználja leves, főzelék, pástétom (krém), saláta készítéshez, de ételek sűrítésére, vagy diétás, vegetáriánus ételekhez is.
Sokan nem próbálták meg, de sárgaborsóból is lehet fasírtot készíteni. Különleges és finom ízvilágú, és természetesen mindenki a saját ízvilágának megfelelően tudja fűszerezni. A téli időszakban különösen jól jöhetnek a hüvelyesekből készített, melegítő ételek. Ilyen a klasszikus sárgaborsó főzelék, amihez bármilyen feltét illik. Vegetáriánusok kihagyják a füstölt húst, így egy tápláló egytálételnek felel meg. Gyömbérrel, répával, csilivel és fahéjjal készítettünk fűszeres sárgaborsólevest répával, szuper sűrű, gyorsan elkészülő leves. Répa helyett sütőtökkel vagy akár karalábéval is érdemes kipróbálni. A sárgaborsó köretként is kiváló, citrommal, olajjal és petrezselyemmel egyszerű, friss saláta lett belőle. Rizzsel és pirított hagymával meleg köret, amelyet citrommal és olívabogyóval érdemes felfrissíteni
A felesborsót a babhoz és a lencséhez hasonlóan 10-12 órára érdemes vízbe áztatni, de van ennél egy egyszerűbb módszer is: forralt vízzel leöntve, töredék idő alatt ugyanaz a hatás érhető el.
Érdekességek:
A sárgaborsót a World’s Healthiest Foods nevű alapítvány a világ legegészségesebb tápláléka között tartja nyilván. Nemcsak azért, mert létfontosságú anyagokból sokfélét tartalmaz, hanem azért is, mert ezek aránya szintén kedvező. Ráadásul nagyon olcsón hozzá lehet jutni.