Származási hely: USA
Összetevők, pisztácia, só
Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia 567 Kcal / 2374 Kj
Zsír 44,8 g
Amelyből telített zsírsavak 5,46 g
Szénhidrát 29,38 g
Amelyből cukrok 7,74 g
Rost 9,9 g
Fehérje 20,95 g
Só 0,9 g
A növényről:
Mediterrán lombhullató fa termése, mely nagyon lassan fordul termőre, akár 8 évbe is beletelhet. Kis-Ázsiában őshonos, itt Törökországban és Iránban, Ázsiában pedig Indiában és Kínában termesztik leginkább, de a XIX. században kivitték Észak-Amerikába is, azóta Kaliforniában is nagyban foglalkoznak a termesztésével. A szőlőhöz hasonlóan fürtökben terem, a kemény, sima, éretten felnyíló héj rejti a sárgás-zöldes, ehető magot.
Beltartami értékek:
Fogyasztása során szívük, ereik védelmében is teszünk, ugyanis rendkívül gazdag a legegészségesebb zsírsavakban: egyszeresen telítetlen, omega-3, omega-6 zsírsavakat is tartalmaz. Összetevői nemcsak nem növelik a vér káros koleszterintartalmát, hanem csökkentik azt, az elsősorban LDL-koleszterint, amely az érfalakra rakódó plakkok kialakulásában játszik fontos szerepet. Több kutatás eredménye megerősítette, hogy a pisztácia - több dióféléhez hasonlóan - férfiaknak kifejezetten ajánlható, mivel fogyasztása valamelyest véd a rosszindulatú prosztata-daganatokkal szemben is. Fontos ásványi anyagok vannak benne, így fogyasztása hozzásegít a szervezet kálium, mangán, réz, magnézium, kalcium, cink, vas és szelén szükségletének biztosításához. Többfajta B-vitaminnak, folsavnak és az antioxidáns hatású E-vitaminnak is gazdag forrása. Ez utóbbi, zsírban oldódó vitamin jót tesz a bőrnek, a nyálkahártyának, erősíti az immunrendszert. Akár egy maréknyi pisztácia fedezheti a felsoroltakból a napi szükségletet.
A sós, pörkölt változat igazi kedvenc, a gyerekek körében különösen!
Tippek, érdekességek:
Szicíliában természetes teljesítményfokozóként, afrodiziákumként tartják számon a sziget "zöld aranyát".