Törökmogyoró

Menő-jövő
6990Ft / kg
Raktáron
Magok és Aszalványok / Magvak
Nyomokban földimogyorót, szezámmagot, dióféléket tartalmazhat!Száraz, hűvös helyen tartandó!VegánGluténmentesAllergénNatúrŐrölt
kg

Részletek

Származási hely: Magyarország


Átlagos tápérték 100 g termékben

Energia 611 Kcal / 2525 Kj

Zsír 55,6 g

Amelyből telített zsírsavak 4,9 g

Szénhidrát 11,8 g

Amelyből cukrok 2,3 g

Rost 8,63 g

Fehérje 15,71 g

Só 0 g


A növényről:

A mogyoró (Corylus avellana) a mérsékelt éghajlatú területeken jellemző, cserjésekben, erdőszéleken gyakori, parkokban, kertekben is szívesen ültetett egylaki cserje vagy kisebb fa. Termése kupaccsal körülvett makk. Nem keverendő össze a szintén mogyoró nevű földimogyoróval, amelynek növénye rendszertanilag nem a diófélék, hanem a hüvelyesek családjához tartozik


Beltartami értékei:

A rendszeresen fogyasztott mogyoró segít csökkenteni a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, rendkívül jó folsav-forrás, épp ezért kismamáknak és vérszegénységben, vashiányban szenvedőknek is ideális táplálék. Proanthocyanidin tartalmának köszönhetően – ami a mogyoró fanyar ízéért is felelős – a mogyorófogyasztással csökken a vérrögképződés kockázata, elkerülhetőek a húgyúti fertőzések. Magas élelmi rost tartalommal bír, ami az emésztőrendszer számára rendkívül fontos. Ezen kívül nagyon magas mangán- és réztartalma van a mogyorónak, a mangán a csontképződés egyik fontos alkotóeleme, a réz pedig - többek között - a vas felszívódásához elengedhetetlen ásványi anyag. A mogyoró nem csak ásványi anyagokban bővelkedik, hanem nagyon sokféle vitamin is megtalálható benne, többek között a B1-, B2-, C-, H- és E-vitamin. Termését az élelmiszeripar, a gyógyászat és kozmetikai ipar is felhasználja.

Fontos!

Sokan érzékenyek rá, allergizáló hatású!


Felhasználása:

Fogyasztható nyersen, édességekben, süteményekben egyaránt. Mézzel keverve különösen jó hatású erősítőszer, hízókúrákban se feledkezzünk el róla. Olaja étkezési csemegeolaj, salátákban, süteményekben ízesítőként is jó szolgálatot tehet. Ha a tisztított mogyoróbelet megsütve vagy megtörve kevés borban áztatják 3-4 napig, akkor a népi orvoslásban hurutos, náthás betegségek esetén használatos keveréket készíthetnek. Olvasztott csokoládémasszába mártva majd megszárítva házilag is készíthetünk csokis mogyorót. A pirítás során a magban lévő olaj is nagyobb szerephez jut, a mogyoró íze intenzívebbé válik. Érdemes a felhasználásra szánt mogyorómennyiséget egy sütőpapírral bélelt tepsibe önteni, majd 150 fokon, időnként mozgatás mellett nagyjából 20-25 percig sütni. Miután finoman megbarnult a mogyoró, a tepsiről öntsük át egy konyharuhába. Ezen hagyjuk langyosra hűlni, majd a konyharuha segítségével dörzsöljük le a mogyoró felpattogzott héját. Arra ügyeljünk, hogy csak annyi mogyorót pirítsunk meg, amennyit fel is szeretnénk használni, mert pirítva sokkal gyorsabban megromlik. Épp ezért érdemes a főzés, sütés előtt közvetlenül elkészíteni a mogyorót. Fellhasználhatjuk  egészben, tört formában vagy finomra őrölve is. A klasszikus egész mogyorós csokoládé mellett a különféle pralinékban, bonbonokban is jó helye van a szép, ép és roppanós szemeknek. A házilag készített trüffel különleges meglepetés lehet szeretteinknek.

Tört mogyoróval gazdagíthatjuk a különböző tortakrémeket, darabos mogyoró a kevert tésztákba, piskótákba is kerülhet, dekorációként szórhatjuk habos sütemények tetejére, különféle szirupokkal, mázakkal leöntött kuglófokra, őzgerincekre, tortákra vagy épp muffinokra. Tehetjük kanalas kekszekbe, de a reggeli müzliben is jóleső pillanat lehet egy-egy falat pirított mogyoró. A finomra darált mogyoróból készíthetünk - a nagymúltú mogyorókrémre emlékeztető - kencéket, nugátokat, de elkeverhetjük mascarponéval, esetleg vajjal, hogy megkapjuk az ideális tortakrémet. A krémeknél is fantasztikus előnyt jelent a magban rejlő olaj, sokkal áthatóbb, intenzívebb lesz az íze, mintha szárazabb csonthéjassal dolgoznánk (például mandulával) A pucolt mogyorót szobahőmérsékleten rövid ideig érdemes csak tárolni.


Érdekesség:

Nem véletlen, hogy a török jelző állandósult ezzel a mogyoróval kapcsolatban, a növény speciális igényeinek legjobban a törökországi klíma felel meg, éppen ezért a mai napig a globális törökmogyoró-termés háromnegyede Törökországból származik. A mogyoróbelet a háztartásban is használhatjuk: ha a világos fabútoron lévő karcolást szeretnénk eltüntetni, be kell dörzsölni vele. (A sötét bútor hasonló, apró sérüléseinek javítására dióbelet ajánlanak). 

A menő jövő cookie-kat használ. Elfogadod a használatukat?