Származási hely: Törökország
Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia 359 Kcal / 1523 Kj
Zsír 3,2 g
Szénhidrát 56,5 g
Rost 8 g
Fehérje 26,1 g
Só <0,1 g
A növényről:
A lencse a hüvelyesek rendjébe, pillangósvirágúak családjába tartozik. Ázsia hegyvidékeiről terjedt el, az egyik legrégebben termesztett növény, Közép-Európában már a kőkorszak idején fogyasztották.
Beltartami értékei:
A hüvelyesek nagyon fontosak azok számára, akik nem esznek húst, vagy csak keveset fogyasztanak belőle, hiszen ezeket az alapanyagokat a vegetáriánusok, vegánok – főként – a fehérje pótlására előszeretettel fogyasztják. Egy tányérnyi lencsefőzelékkel, levessel akár az egész napi folsav igényedet fedezheted, ráadásul a vörös lencse Omega 6 zsírsavakban is gazdag. A vasat tekintve fontos tudnivaló, hogy C-vitamin bevitellel érdemes támogatni a felszívódását. Tehát jó, ha a lencsét friss salátával, savanyúsággal fogyasztod, vagy csak teszel némi frissen facsart citromlevet mellé. A vöröslencsét fogyaszthatod még a kálium, kalcium, mangán, réz, jód, bór, kobalt pótlása végett is, hiszen ezekben a mikró-és makró elemekben is bővelkedik. A fehérjéket aminosavak alkotják, és egy aminosavból, a triptofánból különösen sok található a vöröslencsében. Emellett izoflavonokat is tartalmaz, ami kiemelten jó hatással van a változókorban levő nők hormonháztartására, és felmérések szerint a mellrák elkerülésében is nagy szerep jut nekik. A vörös lencse a B-vitamin-csoport számos tagját tartalmazza, emellett foszforban, magnéziumban, cinkben, vasban is gazdag. Szénhidrátszegény, fehérjében gazdag hüvelyes. A benne található rostok támogatják az egészséges és gyors emésztést, egy tányérnyi levessel vagy főzelékkel pedig a napi folsavigényedet fedezheted - ez javítja a tápanyagok és a zsírban oldód vitaminok felszívódását. A vörös lencse jó hatással van az emésztésre: rezisztens keményítőben gazdag, ami hozzájárul a salaktalanításhoz, és elősegíti a szervezet számára hasznos baktériumok elszaporodását az emésztőrendszerben, ezáltal segíti az emésztést, és tisztítja a bélrendszert.
Felhasználása:
A vöröslencse hüvelyes, ezért a komplettálás (az aminosavak teljes értékű fehérjévé átalakítása) végett gabonafélékkel érdemes társítani. Erre a célra nagyon jó választás a barnarizs (pl. rakott lencse formájában), de már azzal is rengeteget teszel az egészségedért, ha teljes kiőrlésű kenyeret eszel a lencsefőzelék, vagy éppen leves mellé. A lencsét érdemes lehet időnként saláta gyanánt is fogyasztani, akár magában, ecetes lével, akár hagymával társítva nagyon ízletes. Az egytálételeket illetően meg kell említeni az indiai dhalt is, ami hasonló a mi lencsefőzelékünkhöz, de sokkal változatosabb a fűszerezése. Különösen vegáknak, vegánoknak ajánlatos kipróbálniuk a vöröslencsével készült ragukat, de mindenkinek új színt visz a konyhai életébe ez a fogás. A vöröslencse ebben az esetben a darált húst helyettesíti, és el lehet készíteni hagyományos tejszínes (akár növényi tejszín felhasználásával), és paradicsomos változatban is. Az így készült ragu szolgálhat feltétként tésztaételekhez, de rakott fogásokhoz, főzelékek mellé is ideális és ízletes választás
Mi kedvencünk:
Vöröslencse bolognai/lasagne
Elkészítése ugyanúgy történik, ahogy a szokásos esetben, csak a húst helyettesítjük vöröslencsével!